2012. június 13., szerda

Mimóza

Párom hozott haza Mimózát és n még sose láttam,elég nagy meglepetés volt,hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik.Tényleg olyan,mint egy háziállat :) ha hozzáérsz összehúzza a leveleit.







Bemásolok egy lírást róla,érdekes egy növény.


Ez a különleges növény, a mimóza,amely érintésre összezárja leveleit, viszont szemet gyönyörködtető aranysárga virágával kertünk különleges dísze lehet. Ismerjük meg ezt a kis érzékeny nebáncs virágot.

(Acacia dealbata)
A mimóza eredetileg Dél-Amerikából származik, ott több mint 500 nemzetsége honos.
A növény egyedi tulajdonsága a szeizmonasztikus mozgás (érintési ingerre történő mozgás), ami úgynevezett turgor nyomás hatására jön létre. Amikor hozzá érünk a leveléhez szinte egy másodperc alatt össze zárodnak, majd kb. 5-6 perc múlva újra kinyílnak. Egyéves növény, a magvetés évében kihajt és más virágzik is.Általában egy vagy két évig él a növény, ezért érdemes a magokat begyűjteni és minden évben tavasszal újra elültetni őket.


A magokat laza tőzeges virágföldbe ültessük el, a magoncokat pedig párás meleg klímájú helyre ültessük ki a kertbe.
A napsütést is elviseli, de azért óvjuk az erős túlzott napsütéstől.
A teleltetéssel, nem érdemes próbálkozni, inkább gyűjtsük be a magokat és évente ültessük el őket.

 A bokros növekedésű mimóza magassága nem haladja meg a 40-50 centimétert, és elegendő számára a 20 centiméteres átmérőjű cserép.
Ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak, vetés előtt forrázni kell őket. Amint a magok megduzzadtak a kihűlő vízben, azonnal el kell vetni homok és tőzeg keverékébe, fél centiméter mélyre. A vetőedényt átlátszó fóliával vagy üveglappal kell takarni a pára érdekében, és 22-25 fokos meleg ablakpárkányra tenni.
A kifejlődött növényt tehetjük erkélyre, teraszra, dézsába, vagy nagyobb virágcserépbe ültetve is.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...