2013. január 13., vasárnap

Ecetes Chips

Nem tudom ki ismeri,de nekem újdonság volt.Barátnőmmel voltunk éppen a The British Store-ban és pont ilyet vett.Mondta kóstoljam meg és épp  akciós volt a Walkers (300ft-ért vettem három csomaggal).Először nem is ízlett, "Mi ebben a nagy szám?' kérdeztem,de a második csomag már függővé tett.Folyamatosan csak arra vágyom.Kóstoltam egy másik verziót is,amit a Tescoban vettem (kevésbé volt jó).Barátnőm a Pringles-t imádja,legközelebb kipróbálom azt is.Én eddig ezeket találtam hazánkban,pedig élezik Lay's és más ismert chipseknél is.


Házilag is el lehet készíteni.


Az angoloknál az ecetes-sós chips „nemzeti eledelnek” számít. Itthon nehéz hozzájutni, ezért is kisérleteztem a házi változattal. Nem lett rossz, sőt elég nagy mennyiség jött ki belőle, csak kevésbé ecetes az íze, mint a boltinak.
Hozzávalók:
7 db közepes méretű burgonya
napraforgóolaj
20%-os étkezési ecet
Bazsalikomos balzsamecet
A burgonyát megtisztítottam, és meghámoztam. Zöldséggyalun legyalultam egyesével a burgonyákat – és egy kicsit az ujjamat is, hurrá:). Átmostam őket így is, és beáztattam negyed órára ecetes vízbe. Olajat melegítettem egy nagyobb serpenyőbe, és 7-8 adagban kisütöttem. Fehéredésig kisebb lángon, utána nagyobb lángon, addig, amíg pirosra nem sül. Vigyázni kell, mert nekem az elején nem túl gyorsan sült, utána meg hipp-hopp megpirult. Sütés után elsőként papírtörlővel rétegesen bélelt tálba tettem. Ezután pedig egy tálcára. A tálcán sóztam a chips karikákat, és bazsalikomos balzsamecettel megspricceltem. Majd légmentesen záró sütis dobozba tettem.
A dupla ecetezés ellenére sem lett extra ecetes íze. Nem tudom, hogy a gyárban ecetport vagy ecetaromát –ha van ilyen- szórnak rá, de a bolti változatnak nagyon intenzív ecetes íze van.
Tipp: érdemes olajsütőben sütni. Ha a serpenyőt választjuk, ahogy én is, akkor nem árt egy kis elővigyázatosság! Az IKEA-ban kapható fröccsenésgátló rozsdamentes fedő, ezt mindenképp ajánlom. Aztán "védőruhát", jó nagy szellőztetést az étel elkészítése után vagy szagelszívót, vagy mindkettőt. Illetve amikor az újabb és újabb adag chipseket sütöttem, mindig félrehúztam a lángról a serpenyőt és vártam kicsit,hogy az olaj hűljön, különben köz-, és konyhaveszélyes a mutatvány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...